Hans de Vries
Hans de Vries is directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum

Tot nu toe hebben we in het NCSC Magazine vooral nationale innovaties en samenwerkingsverbanden uitgelicht. Maar leren van, en samenwerking met andere landen is minstens zo belangrijk voor de cyberweerbaarheid van Nederland. In deze zesde editie werpen we daarom een blik over de grenzen van ons land. Het cyberdomein kent immers ook geen grenzen.

Parijs

Om niet voor alles het wiel zelf uit te vinden, doet Nederland volop kennis en inspiratie op in andere landen. Een mooi voorbeeld vind ik de Franse cybercampus, waar ik eind april met collega’s een bezoek aan bracht. Op de cybercampus zitten publieke, private en academische organisaties fysiek bij elkaar om de krachten te bundelen en samen te werken aan de digitale weerbaarheid van Frankrijk. De campus is nog maar net open en wordt nu al als een succes gezien. Met Lucile Briolat - zij is vanaf het begin betrokken bij campus – spraken we over de ontwikkelingen en opbrengsten tot dusver.

Europa

Een belangrijke mijlpaal dit jaar was de afronding van de nieuwe Europese Netwerk- en Informatiebeveiliging richtlijn NIS 2 onder voorzitterschap van Frankrijk. De komende tijd zullen vakdepartementen, de NCTV en het NCSC de implementatie ervan op zich nemen en moet snel duidelijk worden wat het voor Nederland en onze (toekomstige) doelgroeporganisaties zal betekenen. Yves Verhoeven, hoofd strategie bij onze Franse counterpart ANSSI, neemt je aan de hand van zes vragen mee in de doelstellingen van deze nieuwe richtlijn en de veranderingen die deze met zich meebrengt.

De wereld

Ook buiten Europa zet Nederland volop in op het aanhalen van digitale banden. Zo is het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2019 gestart met het bouwen aan een wereldwijd netwerk van cyberdiplomaten. Cyberdiplomaat van het eerste uur Jan-Hein Christoffels behartigd vanuit zijn standplaats Singapore de Nederlandse cyberbelangen en werkt er aan samenwerkingsverbanden met landen in de regio. In dit magazine licht hij zijn werk als cyberdiplomaat toe en gaat hij in op hoe cyber zich ontwikkeld heeft tot een onderwerp dat hoog op de (geo)politieke agenda staat.

En Den Haag?

Binnen het NCSC is er uiteraard ook volop aandacht voor het internationale speelveld. In dit magazine zijn twee collega’s met ieder een brede internationale portefeuille aan het woord Angela van der Meer en Jurriën Norder. Zij vertellen meer over hoe Team Internationaalzich in Europa en daarbuiten inzet voor de cyberweerbaarheid en -belangen van Nederland. Ze reflecteren op ontwikkelingen binnen het internationale cybersecuritydomein en de positie van Nederland hierin.

Ik hoop dat dit magazine je een goed beeld geeft van het internationale cyberspeelveld en wens je bovenal veel leesplezier!

Hans de Vries